Psykisk ohälsa störst bland unga och kvinnliga lantbrukare

Författare
No items found.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att skriva under accepterar du våra villkor.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

I rapporten från Sveriges lantbruksuniversitet och Lunds universitet som presenterades nyligen, framkom bland annat att det är unga lantbrukare och kvinnliga lantbrukare som drabbas hårdast av psykisk ohälsa.

Denna grupp upplever högre grad av stress och utmattning jämfört med sina kollegor. Orsakerna är många och komplexa, bland annat ekonomisk osäkerhet, arbetsbörda och ensamarbete.

Unga lantbrukare tillhör de som har störst utmaningar då de ofta bygger upp och utvecklar sitt företag. De arbetar många gånger väldigt mycket, kan ha stora lån och investeringar samtidigt som de under denna period bildar familj med yngre barn. Även om yngre lantbrukare har ambitionen att vara mer jämställda än äldre generationer, riskerar den kvinnliga lantbrukaren att ta en svårare roll än mannen med större andel av hushållsarbetet och barnomsorgen samtidigt som hon hanterar en stor del av lantbruksföretagets arbetsuppgifter, säger Peter Lunquist, senior professor vid SLU och en av dem som ligger bakom rapporten.

Det krävs samordnade insatser och långsiktiga lösningar för att komma till rätta med denna situation. Lantlyftet är en av dessa insatser som syftar till att förbättra lantbrukares psykiska hälsa bland annat genom information och erfarenhetsutbyte, så kallade erfa-träffar.

Träffarna ska ge lantbrukarna möjlighet att dela sina erfarenheter och få stöd från andra i samma situation, vilket kan bidra till att minska känslan av isolering och stress. I dagsläget utbildas ett fyrtiotal handledare som ska hålla i dessa erfa-träffar runt om i landet med början till hösten. Vid aktiviteter som handlar om psykisk hälsa samarbetar Lantlyftet med företagshälsan Feelgood som bemannar med psykologer och beteendevetare. 

Vi måste våga prata mer om hur lantbrukare mår. Genom ökad medvetenhet och öppnare dialog kan vi skapa ett mer stödjande samhälle för denna yrkesgrupp som är mer utsatt för psykisk ohälsa än andra.

Vanliga frågor

Här hittar du svar på vanliga frågor om vårt projekt och nyhetsinlägg.

Vad handlar projektet om?

Projektet syftar till att förbättra arbetsmiljön inom jordbruk och trädgårdsnäring. Vi fokuserar på att förebygga olyckor och sjukdomar. Genom utbildning och information vill vi skapa en säkrare arbetsplats.

Hur kan jag delta?

Du kan delta genom att anmäla dig till våra kommande evenemang och utbildningar. Håll utkik på vår kalender för aktuella datum. Vi välkomnar alla som är intresserade av att förbättra arbetsmiljön.

Vilka resurser finns tillgängliga?

Vi erbjuder olika resurser som utbildningsmaterial och information om arbetsmiljö. Du kan få tillgång till dessa via vår webbplats. Vi strävar efter att ge stöd till både arbetsgivare och anställda.

Hur kan jag kontakta?

Du kan kontakta oss via vår kontaktsida. Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar. Tveka inte att nå ut till oss!

Varför är detta viktigt?

Att förbättra arbetsmiljön är avgörande för att minska olyckor och sjukdomar. En bättre arbetsmiljö leder till ökad produktivitet och välbefinnande. Vi vill skapa en trygg och säker arbetsplats för alla.

Följ våra senaste nyheter

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!